تومور مغزی
تومور مغزی
علائم و سردرد و طول عمر انواع تومور مغزی گرید ۴ خوش خیم بدخیم آستروسیتوما در کودکان چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
توضیحاتی در مورد تومور مغزی
تومور مغزی را همه کم و بیش می شناسیم.مغز انسان همه ی اطلاعات نقاط مختلف بدن را کنترل کرده و تفسیر میکند. تومور مغزی در شکلها و اندازههای مختلف بوجود می آید و بسته به محلی که در آن رشد کرده است، علائم آن می تواند متفاوت باشد. برای مثال اگر تومور شما در منطقهای از مغز باشد که حرکات بازوها و بینایی شما را کنترل و بررسی میکند، علائم تومور مغزی در این ناحیه میتواند ضعف اندام های بازو و تاری دید باشد. در این مطلب از سایت جسارت در مورد علائم و سردرد و طول عمر انواع تومور مغزی گرید ۴ خوش خیم بدخیم آستروسیتوما در کودکان چیست صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.♥
انواع تومور مغزی
انواع تومور مغزی : نوروم آکوستیک استروسیتوما متاستاز مغزی کارسینوما گلیوبلاستوما تومور های امبریونال گلیوما مدولوبلاستوما منینگیوما تومور های مغزی کودکان مننژبوم و تومور های هیپوفیز
انواع مختلف تومور
خوشخیم: کشنده نیست و به سایر نواحی بدن دست اندازی (invasion) ندارد. بدخیم: کشنده است و در مراحل رشد خود به سایر نواحی بدن دست اندازی میکند. دست اندازی تومورها بسته به ماهیت شان میتواند تهاجم مستقیم نسج تومور به بافتهای مجاور با نام اینفیلتراسیون (درگیری اولیه) ویا از طریق خون یا لنف با نام متاستازی (درگیری ثانویه) باشد.
تومور مغزی چیست
تومور مغزی یک توده یا رشد غیر طبیعی سلول ها در مغز میباشد انواع مختلفی از تومور های مغزی وجود دارد که برخی از آنها غیر قابل تشخیص هستند (خوش خیم) و برخی سرطانی یا بد خیم هستند. در تعریف تومور مغزی باید گفت رشد یک توده غیرطبیعی در مغز است که امکان دارد خوش خیم یا بدخیم باشد یا به عبارتی نوعی نئوپلاسم داخل جمجمه ای سخت و تو پُر، و یا یک تومور (رشد غیر طبیعی سلولی)، در داخل مغز و یا کانال مرکزی نخاع است.
انتشار لنفاوی سلولهای تومور
انتشار لنفاوی سلولهای تومور در داخل عروق لنفاوی مجاور رشد کرده و از یکدیگر جدا شده و به غدد لنفاوی آن منطقه منتقل میشوند، که در آنجا ممکن است رشد ثانویه روی دهد. رشد ثانویه ممکن است در نهایت غده لنفی را نابود ساخته و مجددا به داخل عروق لنفاوی راه یافته و از طریق سیستم لنفاوی به سمت جلو پیشروی مینماید. انتشار عروقی سلولهای تومور ممکن است به مویرگها یا وریدهای محلی حمله کرده و از طریق جریان خون به سمت جلو حمل شوند. این سلولها در شبکههای مویرگی سایر اندامها مستقر شده و آنگاه رشد ثانویه ممکن است صورت گیرد. سلولهای تومور که وارد شاخههای ورید باب میشوند تمایل به مستقر شدن در کبد دارند. سلولهایی که وارد وریدهای سیستماتیک میشوند تمایل به استقرار در ریهها دارند. به هر حال ، برخی از سلولهای تومور ، از طریق مویرگهای ریوی عبور کرده و ممکن است رشد ثانویه را در سایر بافتها ایجاد کنند. سلولهای بدخیم ناشی از تومورهای اولیه ریه ممکن است به همین طریق وارد گرش خون سیستماتیک شده و رشدهای ثانویه را در بافتها دیگر تشکیل دهند.
همه چیز درباره تومور مغزی
تومور مغزی یک تودهٔ غیرطبیعی در مغز است که بنا به ماهیت سلولهای تشکیل دهنده، میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد. تومور مغزی به عبارت دیگر نوعی نئوپلاسم داخلجمجمهای سخت و تو پُر، یا یک تومور (رشد غیرطبیعی سلولی)، در داخل مغز یا کانال مرکزی نخاع است. تومورهای مغزی، تمامی تومورهای داخل جمجمه یا تومورهای درون کانال مرکزی نخاع را دربرمیگیرند. این تومورها، از طریق تقسیم سلولی کنترل نشده و غیرطبیعی ایجاد میشوند، و بهطور معمول یا در خود مغز (شامل: نورونها، سلولهای گلیال (آستروسیتها، اولیگودندروسیتها، سلولهای اپندیمال، سلولهای تولیدکننده میلین شوان)، بافت لنفاوی، عروق خونی)، یا در اعصاب جمجمهای، پرده مغزی (مننژ)، جمجمه، هیپوفیز و غده صنوبری ایجاد میشوند. همچنین این تومورها میتوانند حاصل گسترش بدخیمیهایی باشند که در درجه نخست سایر ارگانها را درگیر کرده بودهاند، که در این حالت بدان تومور دارای متاستاز یا متاستاتیک گفته میشود. هرچند هرگونه تومور مغزی به خاطر ماهیت تهاجمی و منتشرشوندهٔ خود در فضای محدود جمجمهای، بهطور ذاتی، جدی و تهدیدکننده زندگی بهشمار میرود اما تومورهای مغزی (حتی انواع بدخیم آنها) همواره کشنده و مرگبار بهشمار نمیآیند. تومورهای مغزی یا تومورهای داخل جمجمهای میتوانند ماهیت سرطانی (بدخیم) یا غیر سرطانی (خوش خیم) داشته باشند؛ با این حال، تعریف نئوپلاسم بدخیم یا خوش خیم در مغز، متفاوت از تعاریفی است که بطور معمول در دیگر انواع تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی درگیرکنندهٔ سایر نقاط بدن مورد استفاده قرار میگیرند. میزان تهدیدکنندگی یک تومور، بستگی به ترکیبی از مجموعه عوامل مختلف، همچون: نوع تومور، محل و اندازه تومور و نحوهٔ گسترش و توسعه آن است. از آنجا که مغز بهطور کامل توسط جمجمه پوشانیده شدهاست، تشخیص سریع و زودرس تومور مغزی، تنها در صورتیکه ابزار پاراکلینیکی و وسایل تشخیصی مناسبی که وضعیت حفره داخل جمجمه را به خوبی مشخص میسازند، در دسترس باشند و به سرعت به کار گرفته شوند. اما بطور معمول، تشخیص تومور مغزی، در مراحل پیشرفته بیماری و هنگامی رخ میدهد که وجود تومور موجب بروز علائم و نشانههای غیرقابل توضیحی در بیمار شدهاست.
اصلی ترین علامت تومور
اصلی ترین علامت تومور، سردرد است که اکثر مواقع نوع سردرد به گونه ای است که بیمار برای اولین بار آن را تجربه می کند و در واقع با سردردهای دیگر فرق دارد چراکه این سردردها شدید و مداوم هستند و باعث اختلال در خواب و بیدارشدن بیمار در نیمه شب می شوند و با خوردن داروهای آرام بخش و مشکن کاهش نمی یابند. همانطور که در این بخش از سلامت نمناک گفته شد علائم و نشانه های تومور مغزی بسیار متفاوت است و به اندازه ،محل و سرعت رشد بستگی دارد اما نشانه های رایج و عمومی ناشی از تومور های مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد: شروع جدید یا تغییر در الگوی سر درد ها سر درد های که به تدریج بیشتر و شدیدتر میشود. حالت های تهوع یا استفراغ های بی دلیل مشکلات بینایی مانند:بینایی تار یا دو بینی یا از دست دادن دید محیطی از دست دادن تدریجی لمس یا حرکت در یک دست یا پا مشکل در کنترل و عدم تعادل مشکلات گفتاری سر در گمی در امور روزمره تغییر شخصیتی یا رفتاری تشنج، بویژه در کسانی که سابقه تشنج ندارند مشکلات شنوایی
سرطان و تومور مغزی
سرطان مغز هنوز چیزی است که پزشکان و دانشمندان با آن مبارزه میکنند. البته این هم واقعیت دارد که با درمانهای خاص، طول عمر بیماران سرطان مغز بیشتر میشود. بااینحال، این موضوع بیشتر به حقیقت نزدیکتر است که همه درمانها سعی در آسان ساختن زندگی فرد با از بین بردن نشانههای آن دارند. در برخی موارد، درمان میتواند به اتفاقی غیرمنتظره منجر شود اما بهتر است راههای درمانی را امتحان کنید. شیمیدرمانی و جراحی رایجترین گزینه درمانی هستند. در موارد تومور مغز خوشخیم، جراحی ممکن است کاملاً موفقیتآمیز باشد. تعداد زیادی از افراد وجود دارند که بعد از عمل درمان شدند و توانستند به زندگی عادیشان بازگردند. تکنیکهای پزشکی امروزی بسیار پیشرفته هستند که با عمل جراحی استریوتاکسی، میتوان عملی بدون نیاز به شکستن جمجمه انجام داد. علاوه بر این، روشهای جدید درمان نیز عوارض کمتری را به همراه دارند و شانس بیشتری را برای نتایج خوب، تضمین میکنند. همچنین واکسنهایی در حال آزمایش وجود دارند که شاید در افزایش طول عمر بیماران تومور مغزی به شکلی موفقیتآمیزی عمل کنند. بااینحال، در حال حاضر هیچ درمان اثباتشدهای برای سرطان مغز وجود ندارد. هیچ واکسن یا عمل جراحی درمانی که بتواند سلامت کامل را به فرد بازگرداند وجود ندارد. ناراحتکننده است اما حقیقت همین است. یکی از مهمترین مواردی که باید آن را در نظر گرفت این است که هرزمانی که علائم مشکوکی در خود یا افراد خانوادهتان مشاهده کردید، بهتر از با پزشکتان صحبت کنید و از او راهنمایی بخواهید. هرچه سریعتر شناسایی شود، شانس بیشتری برای زنده ماندن وجود دارد. طول عمر بیماران در سطح ۴، بدون هیچ درمانی، حدود ۲ تا ۳ ماه است تا اینکه ورم مغزی در نهایت منجر به مرگ میشود. آنهایی که دارای تومور بدخیمی هستند که به آهستگی رشد میکند که به آن الیگودندرولیوما میگویند، بهطورکلی ۱۶ تا ۱۸ سال زنده میمانند. در سطح ۴، طول عمر بیمار بالای ۶۰ سال، حدود ۱ تا ۲ سال است. جوان بالغی(زیر ۴۰ سال) که سرطان مغز دارد احتمالاً تنها بیش از ۵ سال عمر نخواهد کرد. میزان زنده ماندن به مدت ۵ سال برای سرطان در سطح ۴ در نوزادان کمتر از ۳۰ درصد است. طول عمر تومورهایی که به آن گلیوبلاستومای چند شکل گفته میشود بسیار کوتاه است. حتی بعد از جراحی کامل و درمان، میزان زنده ماندن تنها ۱۲ تا ۱۸ ماه است. این نوع تومور به شکل زیادی در بیماران بزرگسال مشاهده میشود. تنها ۴ درصد بیماران تا ۵ سال زنده میمانند.
تومور مغزی اولیه
تومور های مغزی که از مغز شروع میشوند: تومور های مغزی اولیه ، در خود مغز یا در بافت های نزدیک مغز مثل غشا های پوشش دهنده آن ، اعصاب جمجمه، غده هیپوفیز یا غدد پینال ایجاد میشود.این تومور ها زمانی شروع میشوند که سلول های طبیعی و نرمال به جهش های در DNA های خود دست پیدا میکنند. این جهش ها به سلول ها اجازه رشد و تقسیم شدن میدهد.و تا زمان مرگ سلول های سالم به زندگیخود ادمه میدهند. در نتیجه توده ای از سلول های غیر طبیعی ایجاد میشود که تومور را تشکیل میدهد.در بزرگسالان تومور های مغزی اولیه بسیار کمتر از تومور های ثانویه مغزی هستند.(که در این شرایط سرطان در جاهای دیگر آغاز میشود و بعد به مغز میرسد)
تومور مغزی و تشنج
معمولا تشنج از اولین علائم وجود تومور است. تومور تحریکاتی را ایجاد میکند که باعث فعالیت کنترلنشدنیِ عصبهای مغزی میشود. در نتیجه فرد حرکات غیرمعمول از خود نشان میدهد. همانند تومور، تشنج هم انواع مختلفی دارد. ممکن است تمام بدن شروع به تشنج کند یا فقط یک اندام یا بخشی از صورت دچار حرکات ناگهانی و سریع شود.
تومور مغزی و عمل جراحی
اگر تومور مغزی در جایی واقع باشد که بتوان عمل شود، جراح تلاش خواهد کرد تا هر چه بیشتر تومور مغزی را از بین ببرد.در برخی موارد، تومورها کوچک و ساده هستند تا از بافت مغزی اطراف جدا شوند، که عمل جراحی کامل را ممکن می سازد. در موارد دیگر، تومورها می توانند از بافت اطراف جدا شوند و یا در نزدیکی مناطق حساس در مغز شما قرار بگیرند و جراحی را خطرناک و سخت می کند در این شرایط، پزشک بیش ترین میزان تومور را که ایمن است برمی دارد. حتی برداشتن بخشی از تومور مغزی می تواند به کاهش علائم و نشانه های شما کمک کند. جراحی برای برداشتن تومور مغزی خطراتی را دارد، مانند عفونت و خونریزی :خطرات دیگری ممکن است به قسمتی از مغز شما که در آن تومور قرار دارد، بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، جراحی روی یک تومور در نزدیکی اعصاب که به چشم متصل می شود ممکن است ریسک از دست دادن بینایی را به همراه داشته باشد.
تومور مغزی و اختلالات ژنتیکی
برخی از اختلالات ژنتیکی میتواند سبب ایجاد تومور مغزی شود. اما بیشتر تومورهای مغزی در افرادی مشاهده شده است که نه عوامل خطرآفرین شناختهشدهای داشتهاند و نه مستعد ابتلا به آن بودهاند. با وجود اینکه هر فردی میتواند مبتلا به تومور مغزی شود، اما احتمال ابتلای کودکان و افراد بالای ۶۰ سال به تومور مغزی بیشتر است. برخلاف باور عموم، تلفن همراه نمیتواند یک عامل خطرناک برای ایجاد تومور باشد. هیچ مدرک مستندی وجود ندارد که بتواند ارتباط بین استفاده از تلفن همراه و تومور مغزی را تأیید کند.
درمان تومور مغزی با اشعه درمانی
اشعه درمانی تیره ای از انرژی بالاست، مانند اشعه های ایکس یا پروتون ها به منظور کشتن سلول های تومور مورد استفاده قرار می گیرد. درمان با تشعشع می تواند از یک ماشین در خارج از بدن شما (تابش پرتوی بیرونی) باشد، یا در موارد بسیار نادر، تشعشع را می توان در بدن شما نزدیک به تومور مغزی (براکی تراپی) قرار بگیرد.اشعه نور خارجی می تواند تنها بر روی ناحیه مغز شما متمرکز شود که تومور در آن واقع شده است و یا می تواند به کلی رویتمام مغز شما اعمال شود (تشعشع کل مغزی). تشعشع کل مغز اغلب برای درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد که از قسمت های دیگر بدن به مغز منتقل می شود و تومورهای متعددی را در مغز شکل می دهد.یک فرم جدیدتر از پرتو درمانی با استفاده از تیره ای از پروتون است، برای استفاده در افراد مبتلا به تومور مغزی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای توموری که بسیار نزدیک به نواحی حساس مغز هستند، پرتو درمانی با پروتون ممکن است خطر اثرات جانبی مرتبط با تشعشعات را کاهش دهد.پرتو درمانی با پروتون بسیار موثرتر از پرتو درمانی استاندارد با اشعه ایکس است و عوارض جانبی تشعشع درمانی به نوع و دوز تشعشع که شما دریافت می کنید بستگی دارد. عوارض جانبی مشترک در طول زمان، یا بلافاصله پس از تشعشع بوجود می آید، مانند خستگی، سردرد، از دست رفتن حافظه و خارش پوست سر.
تومور مغزی و بی حسی
بیحسی در قسمتی از بدن یا صورت نیز میتواند نشانهای از تومور مغز باشد. بهخصوص اگر تومور مغزی روی قسمت ساقهی مغز (جایی که مغز با طناب نخاعی در ارتباط است) ایجاد شود، باعث ایجاد بیحسی و حرکات نامنظم میشود.
- ۹۷/۱۰/۲۸